044 360-31-22
093 291-71-24

Чи стане інформація про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень відкритою?

Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (викладений в новій редакції Законом України від 11 лютого 2010 року) визначено, що цей закон спрямований на забезпечення визнання та захисту державою речових прав на нерухоме майно. В статті 3 цього Закону встановлено, що державна реєстрація прав є публічною, проводиться органом державної реєстрації прав, який зобов’язаний надати інформацію  про зареєстровані права та їх обтяження в порядку, встановленому цим Законом. Частина 5 статті 3 закріплює публічний характер як самої державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, так і Державного реєстру прав.

Як публічна діяльність державна реєстрація речових прав на нерухоме майно здійснюється органами Державної реєстраційної служби України. Органи Укрдержреєстру зобов’язані надавати інформацію про зареєстровані права та їх обтяження, внесені у Державний реєстр. Порядок надання інформації про зареєстровані права та їх обтяження передбачений статтею 28 Закону. До 25 листопада 2014 року діяла редакція статті 28, яка обмежувала доступ фізичних та юридичних осіб до інформації, що міститься у Державному реєстрі прав. Так, інформацію у формі витягу  з Державного реєстру прав мали право отримати: власник нерухомого майна або уповноважена ним особа; особа, яка має речове право на чуже нерухоме майно, або уповноважена ним особа; спадкоємець (правонаступник – для юридичної особи) або уповноважена ним особа; власник (співвласник) квартири, житлового чи нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку при створенні об’єднання співвласників багатоквартирного будинку ; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово – будівельні кооперативи або їх уповноважені особи про суб'єктів права власності на житлові та нежитлові приміщення у такому будинку.

Інформаційу довідку з Державного реєстру прав на підставі письмового запиту мали право отримати суд, органи місцевого амоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи доходів і зборів, органи Служби безпеки Україн та інші органи державної влади ( посадові особи), якщо запит зроблено у зв’язку із зійсненням ними повноважень, визначених законом.

14 жовтня  2014 року до цієї статті були внесені зміни, які передбачають отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за об’єктом нерухомого майна, будь-якою фізичною чи юридичною особою. Передбачено дві форми отримання інформації: 1) в електронній формі через офіційний сайт Державної реєстраційної служби; 2) в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення органам державної реєстрації прав та нотаріусам у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Спростився, також, порядок  отримання інформації з Державного реєстру прав і для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки Ураїни: передбачено, що інформація надається за суб’єктом права чи об’єктом нерухомого майна в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Крім, того передбачено в такому ж порядку отримувати інформацію адвокатам та нотаріусам у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом. Порядок доступу до Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України.

25 листопада 2014 року зазначені  зміни до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» набули чинності. Але не зважаючи на те, що з моменту прийняття до набрання чинності Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», яким внесені ці зміни , пройшло більше місяця , порядок отримання інформації з Державного реєстру прав та доступу до нього Кабінетом Міністрів України не прийнято. Біьше того, Державна реєстраційна служба своїм листом від 26.112014 року № 14445/06-15-14 надала пояснення про те, що до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України “Про реалізацію статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» слід керуватися чинною постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013року №868 «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно».

Таким чином, пропонувалося використовувати норми постанови , які не відповідають нормам закону. Проект постанови Кабінету Міністрів України щодо реалізації статті 28 Закону, який підготувала Державна реєстраційна служба, також, не відповідає суті та змісту  статті 28 Закону, оскільки пропонується Порядок  надання інформації  Державного реєстру прав на нерухоме майно, який є і не відкритий і не загальнодоступним. Будемо сподіватися, що після правової експертизи Міністерства юстиції та Секретаріату Кабінету Міністрів постанова Кабінету Міністрів буде прийнята у відповідності до Закону та буде відповідати встановленим Законом принципам надання інформації з Державного реєстру: відкритості та загальнодоступності.

Повернемося до цього питання після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови що до реалізації статті 28 ЗаконуУкраїни «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

Директор юридичної компанії «Правова група «ЮСТА»
кандидат юридичних наук, заслужений юрист України
Лідія Горбунова

26.12.2014