044 360-31-22
093 291-71-24

Які норми регулюють встановлення конструкцій на приватних територіях?

Сусід викопав яму і встановив бетонні кільця не відступаючи від межі, край бетонного кільця прямо на межі. Чи є норми, які регулюють такі випадки, якщо є, то яка відстань від межі має бути?

Відповідь юридичного консультанта:

Норми які регулюють влаштування конструкцій та їх межі визначені в Земельному кодексі України, ДБН 360-92 “Містобудування і забудови і сільських поселень”, ДБН Б 2.2-5:2011 “Благоустрій території”. Так, згідно державних з будівельними нормами, відстань до бічної межі ділянки від найбільш виступаючої конструкції (споруди) стіни повинна становити не менше 1 м.

Відповідно до статті 103-ї Земельного кодексу України (ЗК України), власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи їх використання за цільовим призначенням, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). Також, при наявності тематичного спору, порушення правил добросусідства за встановленням істини маєте право звернутися до органів місцевого самоврядування (частина 3-тя статті 158-ї Земельного кодексу України). А у разі неврегулювання спору - до суду.

07.07.2020