044 360-31-22
093 291-71-24

Яка процедура оформлення спадщини за заповітом?

Вітаю. Розкажіть мені будь ласка процедуру нотаріального оформлення права на спадщину за заповітом, а саме: з якого моменту це право настає, необхідна державна реєстрація, визначені законодавством терміни оформлення спадщини, документи що видаються і засвідчують право на спадщину та все інше... Дякую.

Відповідь юридичного консультанта:

1.  Право на спадщину настає з моменту смерті спадкодавця (з цього ж моменту спадщина вважається відкритою)

2.  Термін оформлення (стандартний) – 6 місяців з моменту відкриття спадщини). В цей строк всі особи, що вважають себе спадкоємцями мають подати до нотаріуса заяви про (прийняття спадщини, відмову від спадщини)

3.  Право на спадщину визначено законом (6 книга Цивільного кодексу України), право на майно, набуте у спадщину засвідчується Свідоцтвом про право на спадщину, яке видається нотаріусом спадкоємцям по закінченню оформлення спадкової справи

4.  В момент отримання спадкоємцем Свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (житловий будинок, земельну ділянку), нотаріус, що видає його, вчиняє одночасно реєстрацію цього переходу (відчуження) права на майно від однієї особи (спадкодавця) до іншої (спадкоємця), про що видається Витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Свідоцтво є правовстановлюючим документом спадкоємця на нерухоме майно, а Витяг підтверджуючим документом, що державна реєстрація закінчена (за реєстрацію нотаріус додатково стягне 119,00грн)

5.  З моменту отримання Свідоцтва про право на спадщину і Витягу спадкоємець має право володіти, користуватись та розпоряджатись майном (де юре).

6.  Державні акти, свідоцтва про приватизацію квартири, ін. є правовстановлюючими документами попереднього власника (спадкодавця), в які ніякі відомості не вносяться.

7.  Всі питання стосовно питань спадщини зазначені у останній книзі чинного Цивільного кодексу України, Положенні порядок вчинення нотаріальних дій та містяться у постановах та роз’яснення різних судових організацій стосовно конкретних виникаючих спірних питань (їх забагато, щоб викладати).

консультацію надав

провідний юрист юридичної компанії «Правова група «ЮСТА»

Ананьєв Євген

24.01.2015