044 360-31-22
093 291-71-24

Як приватизувати земельний льох біля багатоквартирного будинку?

Мене цікавить таке питання. Я мешкаю в багатоквартирному будинку, який підпорядкований ЖЕК. Мною у сусіда куплено земляний льох, який розташований у дворі, але біля іншого будинку. Чи маю я право на приватизацію цього льоху?

Відповідь юридичного консультанта:

Ваше питання містить судження, що певною мірою суперечать один одному. З одного боку, Ви зазначаєте, що Вами куплено земляний льох у Вашого сусіда, а, з другого боку, - цей льох неприватизований, тобто він Вашому сусіду не належав. Якщо льох неприватизований, Ви також не є його власником, однак можете ним стати за певних умов.

По-перше, необхідно визначити, є таке майно загальним чи неподільним. Відповідно до законодавства неподільне майно перебуває у спільній сумісній власності співвласників будинку, і не підлягає відчуженню. Ним охоплюється та частина допоміжних приміщень, що забезпечують належне функціонування усього будинку. В свою чергу, загальне майно – це та частина допоміжних приміщень будинку, що належать співвласникам на праві спільної часткової власності і можуть використовуватися на договірних умовах. Таке майно може бути відчужено.

По-друге, визначившись з тим, що майно є загальним, перш ніж звертатись до районної державної адміністрації щодо приватизації льоху, необхідно отримати згоду від усіх власників квартир у будинку, до якого відноситься льох. Крім того, якщо квартири в будинку не приватизовані, а відносяться до державного чи комунального житлового фонду, то таку згоду мають давати відповідні органи місцевого самоврядування або органи виконавчої влади.

консультацію надав

Юрист юридичної компанії «Правова група «ЮСТА»

Ромащенко Іван

24.01.2015