044 360-31-22
093 291-71-24

Як розподіляється спадкове майно між кількома спадкоємцями однієї черги?

Доброго дня, підкажіть будь-ласка, така ситуація. Померла людина, власник будинку, заповіту не залишила. В нотаріальну контору заявили про своє право на спадок його жінка та троє дітей. Але виникають суперечки при поділі. Тому свідоцтва про право на спадкування ніхто поки не отримав. Як проводиться поділ? Тільки за згодою та певним договором всіх спадкоємців? Або нотаріус може розділити в рівних частинах і видати свідоцтва без домовленостей між сторонами? Чи може один спадкоємець самостійно без згоди інших отримати своє свідоцтво і як в такому разі проводиться поділ майна в натурі?

Відповідь юридичного консультанта:

За законодавством всі перераховані Вами особи є спадкоємцями першої черги спадкування і мають рівні права на спадок. Передбачена можливість розподілу спадку за домовленістю всіх спадкоємців, яка оформлюється нотаріально.

У випадку виникнення суперечностей, нотаріус розподіляє спадок між спадкоємцями однієї черги спадкування у рівних частинах (якщо не має рішення суду про збільшення часток спадку або відсторонення від спадщини за позовом когось із спадкоємців). В такому випадку нотаріус видає кожному із спадкоємців окреме свідоцтво про право на спадщину на його частину – в Вашому випадку ¼ будинка. Такі власники є співвласниками будинку на правах спільної сумісної власності, що обумовлює певні особливості щодо володіння, користування та розпорядження таким майном (наприклад: за відсутності узгодженої домовленості між співвласниками умови користування може визначити суд; при бажанні продати свою частку співвласник письмово повідомляє співвласників про умови та  бажану суму продажу і у співвласників виникає переважна можливість за умови бажання та спроможності викупити частину співвласника, ін..)

            консультацію надав

провідний юрист

загально правового відділу

юридичної компанії «правова група «ЮСТА»

Ананьєв Євген

06.04.2015