044 360-31-22
093 291-71-24

Як розподілити майно різних спадкодавців?

Моє питання стосується спадщини. Мій батько помер, в його власності був будинок і автомобіль. Заповіту чи дарування не залишив. В будинку прописані були мій батько, мати, я та брат. Потім брат одружився, через деякий час прописав мій батько дружину і дитину брата. В моєї мами є також будинок, оформлений на неї, вона власник, я одружився і з дружиною, і двома моїми дітьми (дружина і діти прописані у батьків дружини) переїхав в мамин дім. Прописаний я зараз в батьковому домі. Через 2 тижні після батька, помирає моя бабуся, її будинок знаходиться на території двору, де і батьковий дім. Бабуся при житті зробила заповіт на мого брата, відписала свій будинок. Мама вчора зробила заповіт мені на свій будинок, для того щоб я не претендував на батьковий дім і машину. Підкажіть, на що насправді я маю право в цій ситуації після смерті батька і бабусі. Або на що кожен з нас прописаних має право на спадщину?

Відповідь юридичного консультанта:

Усе майно, яке залишилось після смерті батька, спадкодавця, (у разі відсутності заповіту) спадкується у порядку черговості спадкування за законом: спершу, право на спадок мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, батьки. (ст. 1261 ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживає разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він не заявив про відмову він неї. Для осіб-спадкоємців, які проживали окремо, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У Вашому випадку, все майно спадкодавців яке НЕ внесене до заповіту (тів) буде розподіляться за законом. Заповідане майно - відповідно до волевиявлення заповідача.

11.04.2021