044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна виїхати з Криму за свідоцтвом про народження?

Чи можливо перетнути наземний кордон і виїхати з Криму при наявності тільки українського свідоцтва про народження з метою отримання паспорта? Цим березнем в аеропорту Києва було отримано заборону на в'їзд на три роки, при спробі потрапити в Україну за російським закордонний паспортом з внутрішнім російським паспортом, отриманим в Криму.

Відповідь юридичного консультанта:

Свідоцтво про народження не являється проїздним документом, а лише підтверджує факт народження в Україні. Якщо Ви наразі володієте паспортним документом Російської Федерації, то в’їзд в Україну можете здійснити як громадянин Росії.

Єдиною підставою для перетину державного кордону України для громадян Росії є біометричний закордонний паспорт.

Порядок в’їзду на тимчасово окуповану території України та виїзду з неї встановлено Постановою КМ України від 04.06.2015 №367. (Останні зміни внесені 28.12.2020 року). Відповідно до пункту 3 цього Порядку, в’їзд та виїзд з тимчасово окупованої території України здійснюється через Контрольні пункти в’їзду-виїзду для іноземця та осіб без громадянства за паспортним документом та спеціальним дозволом виданим територіальним органом ДМС або територіальним підрозділом ДМС Новотроїцькому чи Генічеському районі Херсонської області.

З питання відомо, що при перетині кордону до Вас було застосовано санкції у вигляді заборони на в’їзд в Україні на наступних три роки.

Підстави для прийняття органом охорони державного кордону рішення про заборону іноземцю в’їзду в України та порядок оскарження рішення про заборону в’їзду в Україну та вилучення інформації з баз даних визначені Інструкцією про порядок прийняття органами охорони державного кордону Державної прикордонної служби України рішень про заборону в’їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства (затверджена Наказом МЮУ від 05.12.2011 №946 (розділ II та VIII Інструкції).

З приводу отримання Паспорта громадянина України. Паспортний документ громадянина України видається кожному громадянинові України центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства, після досягнення 16-річного віку.

Іноземець або особа без громадянства можуть бути за їх клопотанням прийняті до громадянства України. Умови прийняття до громадянства України визначені в статті 9 Закону України «Про громадянство».

17.04.2021