044 360-31-22
093 291-71-24

Дружина імігрує у США. Як владнати всі юридичні моменти з нашою дочкою?

Бывшая жена иммигрирует в США, Даллас, Техас по визе К-1, хочет забрать с собой дочьку 11 лет.
Есть ли какие-то нестандартные способы которые позволят маме вывезти ребенка без моего согласия?
Как защитить мои права видеть дочь?
Как согласовать выполнение родительских прав на таком расстоянии?
Могу ли я НЕ дать согласие на выезд дочери за границу?

Відповідь юридичного консультанта:

Частиною 3 статті 313 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише ЗА ЗГОДОЮ батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, або інших осіб, уповноважених одним з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску (п. 1 ч. 4 Правила перетинання державного кордону затверджені Постановою КМУ від 27.01.1995 №57).

Без нотаріального посвідченої згоди другого з батьків можливий виїзд за кордон дитини, у разі рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків (п. 2 ч. 4 Правил).

Цими ж Правилами передбачено, що без нотаріальної згоди другого з батьків можливий виїзд за кордон дитини, якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України підтверджений довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформації системи МЗС.

Проте, для одержання такої відмітки (штампу), разом із заявою необхідно подати нотаріально засвідчену згоду законних представників (у Вашому випадку саме Вас) які залишаються в Україні на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (п. 7 ч. 4 Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання, затверджений Наказом МВС від 16.08.16 №816).

Щодо укладення договору між батьками про участь у вихованні дитини, то відповідно до українського законодавства, такий договір може бути укладений між батьками дитини та нотаріально посвічений. Такий договір буде мати юридичну силу на території України, однак Компетентні органи США не визнають правочини (договори) укладені на території України, оскільки відсутній міждержавний договір з цього питання між Україною та США.

Що стосується укладення аналогічного договору між батьками про участь у вихованні дитини на території США, то це питання можливо вирішити тільки відповідно до законодавства відповідного Штату США. За правовою допомогою з цього питання Ви можете звернутися до Консульської установи Посольства США в Україні або до адвокатського об’єднання, які спеціалізуються по наданню допомоги з міжнародного приватного права.

25.04.2021