044 360-31-22
093 291-71-24

Як переоформити будинок, співвласник якого проживає за кордоном?

У приватному будинку, який оформлено як колгоспний двір, прописано 3 особи. Разом з тим, у будинку кожному з прописаних осіб належить частка майна. В даному випадку це батько, матір та син. Батьки розвелися в 1987 році, проживають в різних державах. Власником будинку формально є матір, проте майно не можна оформити на одну особу, бо кожному належить частка. Батько в даний час проживає на території Росії і погодився відмовитися від належної йому частки. Які документи йому потрібно заповнити, щоб угода була визнана дійсною на території України? При цьому батько не збирається повертатися в Україну, можлива пересилка документів поштою?

Відповідь юридичного консультанта:

Як зрозуміло з Вашого питання, будинок (в минулому колгоспний двір) є спільною власністю членів родини: батько, мати, син, в рівних частинах по 1/3 частці на кожного.

Перехід права власності на одного зі співвласників можливий шляхом підписання договору купівлі-продажу або договору дарування. За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдарованому) безоплатно майно (дарунок) у власність (ч. 1 ст. 717 ЦК України). Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 719 ЦК України).

Для того, щоб оформити договір дарування, необхідно щоб співвласники нерухомості, які бажають подарувати свої частки, власноруч підписали договір дарування, який посвідчується нотаріально за місцем знаходження нерухомості.

У разі неможливості особисто бути присутнім під час угоди, відсутні співвласники можуть надати нотаріально посвідчене доручення на довірену особу про розпорядження часткою визначеного в довіреності майна.

Для оформлення довіреності, особі, яка проживає в Росії, необхідно звернутися в консульський відділ Посольства України в Російській Федерації. З переліком документів для оформлення доручення можете ознайомитись за посиланням: https://russia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/perelik-konsulskih-dij/notarialni-diyi/posvidchennya-dovirenosti

Оригінал документу, оформлений у консульстві, необхідно надіслати довіреній особі, яка за довіреністю уповноважена підписувати договір дарування.

16.05.2021