044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можуть паркувати машини у дворах будинків особи, які там не проживають?

Є питання стосовно паркування на прибудинковій території. В нашому будинку є пошта, аптека, поруч фітнес клуб та Дитячий Світ, люди, які приїжджають в ці заклади паркують свої авто на нашій прибудинковій території у дворі. Чи маю я юридично обґрунтовані підстави попросити їх перепаркувати машини на спеціально обладнану парковку, яка призначена саме для відвідувачів цих закладів? Проблема в тому, що часто немає можливості жильцям будинку припаркувати машину.

Відповідь юридичного консультанта:

Прибудинкова територія – це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону№27).

Відповідно до частини 6 цієї статті Закону, права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія вважаються спільним майном. Тобто, орендарі нежитлових приміщень мають такі ж права користуванням прибудинковою територією як і власники квартир. Реалізації прав та виконання обов'язків співвласників, пов'язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку покладено на управління багатоквартирним будинком (ЖЕК, управлінська компанія, тощо..)

Водночас, Ви маєте право на загальних зборах управління будинком підняти питання про порядок паркування, заїзду/виїзду з подвір'я будинку.

27.03.2021