044 360-31-22
093 291-71-24

Як регламентується кількість членів громадського об'єднання?

Кількість членів громадського об’єднання, що необхідні для прийняття рішень. Якими законодавчими актами це регламентується? Згідно Статуту громадської організації на загальних зборах повинні бути присутні 50%+1 членів ГО, так як це громадська організація. У яких законодавчих актах зазначено що в громадській організації повинно бути на загальних зборах 50%+1 і збори не можуть проводитись якщо присутніх менше (і це відповідно реєструється в статуті громадської організації)? Чи дійсно громадська організація повинна перереєстровуватись в садовий кооператив, чи в садове товариство, щоб на загальних зборах могли бути присутніми 30%+1, 25%, чи необхідна кількість уповноважених осіб? Назвіть будь ласка законодавчі акти, та документи у яких прописані чіткі норми які необхідно відображати у Статутах громадських організацій, садових кооперативів, садових товариств, що указують на чіткі норми членів товариств, організацій, тощо, які повинні бути присутні на загальних зборах, при прийнятті рішень, та узгодження питань забезпечення життєздатності організації, товариства, кооперативу, тощо, так як в Законі про громадські об’єднання ми цієї інформації знайти не можемо. Заздалегідь дякуємо за відповідь, з повагою, члени громадської організації, які перереєструвались з садівничого товариства згідно вступу в дію Закону про громадські об’єднання, за вимогою районного відділення юстиції.

Відповідь юридичного консультанта:

Порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань, а також вимоги до установчих документів громадського об’єднання встановлені Законом України «Про громадські об’єднання». Порядок створення, вимоги до статуту, членство, права та обов’язки членів кооперативу тощо передбачені Законом України «Про кооперацію».

На законодавчому рівні прямо не передбачено вимоги, що засідання Загальних зборів громадської організації вважаються правомочними, якщо на нього присутні більше половини її членів.Дана норма застосовується по аналогії зі статтею 59 Закону України «Про господарські товариства», відповідно до якої рішення  вважається   прийнятим,   якщо   за   нього проголосують учасники,  що  володіють  у   сукупності   більш   як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. Садівниче товариство є добровільним об'єднанням громадян-власників садових ділянок і є обслуговуючою організацією.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про кооперацію» обслуговуючий кооператив — це кооператив, який утворений шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою здійснення ними господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20% від загального обороту кооперативу.

Крім цього, згідно з нормами ч. 2 ст. 6 Закону України «Про кооперацію» за напрямками діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо. Відповідно до статті 15 Закону України «Про кооперацію» загальні збори членів   кооперативу  правомочні  вирішувати  питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори  уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених.

Садівничі товариства можуть створюватися як об'єднання громадян. Оскільки Закон України «Про об'єднання громадян» втратив чинність через набрання сили з 01.01.2013 року Закону України «Про громадські об'єднання», то для реєстрації садівничого товариства можна застосовувати таку організаційно-правову форму, як громадська організація. Згідно з ч. 3 ст.1 Закону України «Про громадські об'єднання» громадська організація — це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Нормами цієї ж статті закріплено, що громадське об'єднання — це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення і захисту прав і свобод та задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів. Від обраної організаційно-правової форми для садового товариства залежатиме порядок його державної реєстрації, а також подальший порядок здійснення ним діяльності. Таким чином, в Законі України «Про господарські товариства» і Законом України «Про кооперацію» міститься однакова норма, яка передбачає, що загальні збори правомочні  вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів. Одночасно, відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише, на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Працівники управління юстиції вимагаючи від Вас здійснення перереєстрації з садового товариства в громадську організації вийшли за межі свої повноважень.

Консультацію надала Гуйван Наталія 
Керівник загально-правового відділу юридичної компанії «Правова група «Юста».

05.12.2014