044 360-31-22
093 291-71-24

Чи мають право військовозобов'язані на відстрочку від службу при оформленні опікунства?

Добрий вечір. Скажіть будь-ласка, якщо я є військовозобов’язаний, але зробив опікунство над своєю бабцею (маю довідку), чи ця довідка дає право мені мати відстрочку і не йти в армію?

Відповідь юридичного консультанта:

Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» містить перелік підстав (ст.17 Закону), у зв’язку із якими військовозобов’язаному надається відстрочка від призову на строкову військову службу.

Однією із таких підстав (п.1, ч.2, ст.17 Закону) є рішення призовної комісії про надання відстрочки військовозобов’язаному, коли він є опікуном особи  (якщо у цієї особи не має інших працездатних осіб – громадян України, зобов’язаних за законодавством його утримувати).

Обов’язок,утримувати особу за законом у деяких випадках покладається на дітей, батьків, одного із подружжя, інших родичів особи, яка потребує утримання. Треба з’ясовувати, чи є крім Вас у бабці інші особи, на яких закон покладає обов’язок утримувати її, а також інші нюанси (можливість їх утримувати особу,майновий стан, працездатність, вік, ін.) Для цього треба вивчати конкретну ситуацію із конкретними життєвими обставинами. Таке вивчення потребує особистого спілкування, професійного аналізу на основі відповідних документів (документи, які розглядалися при вирішення питання про опікунство, довідки, свідоцтва, ін..)

Отже висновок такий: якщо у бабці не має крім Вас нікого, хто за законом (положеннями Сімейного кодексу України та роз’ясненнями до нього) зобов’язаний її утримувати, призовна комісія може надати Вам відстрочку від призову на військову службу, а Ви маєте право на надання такої відстрочки.

Відповідь склав Ананьєв Євген
провідний юрист загально-правового відділу

юридичної компанії «Правова група ЮСТА».

05.12.2014