044 360-31-22
093 291-71-24

Що робити, якщо один з батьків не дозволяє виїзд дитини за кордон?

Порадьте які є законні методи вирішення проблеми. Чоловік з жінкою розлучені. Двоє неповнолітніх дітей за рішенням суду після розлучення проживають з матір'ю. Матір планує поїхати на відпочинок закордон разом з дітьми, але тато дітей не віддає паспорт дитини. І фактично перешкоджає їхній поїздці. Діти, нажаль, є заручниками в цій ситуації і саме вони страждають від таких дій батька. Чи є це порушенням батьківських обов'язків (чи порушенням права дитини на відпочинок) і чи є підстави позбавити такого батька батьківських прав? Які є методи впливу на батька дітей? Як його змусити віддати документи? Чи можуть органи опіки втрутитися чи потрібно звертатися в поліцію?

Відповідь юридичного консультанта

Відповідно до п.3 ст.313 Цивільного кодексу України фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.

У пункті 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України зазначено, що Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій, а саме, рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

За відсутності згоди одного з батьків, рішення про надання дозволу на виїзд дитини за кордон може надати суд, при наявності законної підстави для його надання.

Таким чином, якщо Вашій дитині вже є 16 років, то згода колишнього чоловіка не потрібна. Якщо ж дитина ще не досягла 16 років, то рекомендуємо звернутися до суду з заявою про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків. Заяву необхідно подавати до суду за місцем реєстрації батька дитини.

Щодо відмови чоловіка повернути документи (паспорт), то Ви в рамках позову про надання дозволу на виїзд дитини за кордон або в окремому позовному провадженні Ви можете заявити позовну вимогу про витребування речей із чужого незаконного володіння.

31.01.2019