044 360-31-22
093 291-71-24

Чи має право людина на отримання земельної ділянки, якщо пропущено чергу на її отримання?

У 2010 році чоловік написав заяву до сільської ради про отримання земельної ділянки для ведення селянського господарства. В минулому році йому зателефонували і повідомили, що прийшла його черга, на той момент він не мав змоги звернутися до них особисто. Зараз коли прийшли до них з приводу цього питання, нам повідомляють, що він відмовився від земельної ділянки. Але він не писав заяви про відмову, а в журналі реєстрації черги навпроти прізвища простим олівцем написано "відмова". Як нам вони повідомили, що він відмовився і цю ділянку віддали наступному по черзі, але кому невідомо. Чи маємо ми право зараз на цю ділянку?

Відповідь юридичного консультанта:

Вам варто подати позов до адміністративного суду за місцезнаходженням позивача стосовно дії сільської ради, адже згідно з частиною сьомою статті 118, підставою відмови у наданні такого дозволу проекту землеустрою (обов’язковий документ) може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Отже, рішення є неправомірним, думаю варто вести спір за подібну ділянку, не закріплену за приватними особами – адже на той момент у нього не виникло права на земельну ділянку і він не вчиняв ніяких дій стосовно її прийняття чи відмови.

04.02.2019