044 360-31-22
093 291-71-24

Що робити, якщо один із батьків самовільно забрав дитину до себе?

Я зі своїм хлопцем не перебувала у шлюбі. Але в нас є спільна дитина якій 5 місяців. Весь час ми проживали у мене вдома. Де і зареєстрована дитина. Мати мого хлопця допомагала нам фінансово і фізично у вихованні дитини. У якийсь день ми з хлопцем посварились і він пішов з дому. Через пару днів його мати попросила забрати дитину до себе, так би мовити провести з нею час, погратись. Після чого я дала для неї дитину на 2 дні. Через два дні вона сказала, що не віддасть мені його. Тому, що їй сказали, що я вживаю наркотики. Хоча нічого такого я не робила. А мій хлопець забрав документи нашої дитини без мого відома і відав їх своїй матері. Підкажіть що робити? Яке право вони мали так вчинити?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до ст.141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Згідно із ст.162 Сімейного кодексу України якщо один з батьків або інша особа самочинно, без згоди другого з батьків чи інших осіб, з якими на підставі закону або рішення суду проживала малолітня дитина, змінить її місце проживання, у тому числі способом її викрадення, суд за позовом заінтересованої особи має право негайно постановити рішення про відібрання дитини і повернення її за попереднім місцем проживання.

Дитина не може бути повернута лише тоді, коли залишення її за попереднім місцем проживання створюватиме реальну небезпеку для її життя та здоров'я або обставини змінилися так, що повернення суперечить її інтересам.

Особа, яка самочинно змінила місце проживання малолітньої дитини, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому, з ким вона проживала.

Дії Вашого чоловіка були незаконними і якщо мирним шляхом досягти компромісу не вдається, єдиним варіантом вирішення проблеми є звернення до суду.

19.12.2018