044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна приватизувати службове житло?

Порадьте будь-ласка, ми отримали службове житло, але пропрацював чоловік на даній посаді 14 років і коли ми звернулися на підприємство щоб зняти службовість - нам відповіли, що нажаль зараз немає такого закону і службовість не знімається. Але знайомі знімали через суд. Порадьте будь-ласка, як нам діяти.

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до  ч.1 ст. 118 ЖК України, службові жилі    приміщення    призначаються   для  заселення громадянами,  які у зв'язку  з  характером  їх  трудових  відносин повинні  проживати  за  місцем роботи або поблизу від нього.  Жиле приміщення включається до  числа  службових  рішенням  виконавчого комітету   районної,  міської,  районної  в  місті  Ради  народних депутатів. 

Згідно з положеннями ст.1 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація державного житлового фонду - це   відчуження   квартир  (будинків),  житлових  приміщень  у гуртожитках,  призначених  для  проживання сімей та одиноких осіб, кімнат  у  квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше  наймачів,  та  належних  до  них  господарських  споруд  і приміщень  (підвалів,  сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на  користь  громадян України.

Відповідно до ч.2 ст. 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», не  підлягають  приватизації:  квартири  (кімнати,  будинки),  віднесені у встановленому порядку  до  числа  службових.

Однак, законом передбачено, що громадяни можуть приватизувати службове житло лише після того, коли статус службового буде з нього знятий. Оскільки громадяни, які мешкають у службових жилих приміщеннях після відпрацювання протягом 10 років на посаді, яка дає право на одержання службового житла, не можуть бути виселені з нього, вони мають право звернутися до органу, який надав їм службове житло, з проханням надати їм замість службового житла звичайне, або зняти з цього житла статус службового. І лише після вирішення цього питання займане житло може бути приватизоване на умовах і в порядку, передбаченому Законом «Про приватизацію державного житлового фонду».

Наведені положення законодавства на сьогодні залишаються чинними, а це значить, що підприємство, яке надало вам житло має звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування для зняття з квартири статусу службової.

30.09.2016