044 360-31-22
093 291-71-24

У яких випадках директор школи має право розформувати клас?

Чи має право директор школи розформовувати клас (молодша школа)? Якщо так, то на якій підставі?

Відповідь юридичного консультанта:

Основною підставою для розформування класу може бути невідповідність кількості його учнів граничним розмірам (мінімальним або максимальним) наповнюваності класів.

Відповідно ч.2 ст.14 Закону України "Про загальну середню освіту", у загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих у селах, селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п'яти осіб. При меншій кількості учнів у класі заняття проводяться за індивідуальною формою навчання". (Зрозуміло, що у школах міста Києва та інших великих міст мінімальна кількість учнів становить, відповідно до внутрішніх актів навчальних закладів, приблизно 10-15 осіб, і це лише у спеціалізованих школах).

Гранична наповнюваність класів встановлюється відповідно до Закону України "Про загальну середню освіту" (ст. 14, п. 1). і не повинна перевищувати 30 учнів.

Якщо кількість учнів у класі значно перевищує встановлені законодавством норми або навпаки, у класі навчається занадто мала кількість дітей, то клас може бути розформований на підставі рішення адміністрації школи (директора). Приймаючи подібні рішення, керівництво школи повинно керуватися інтересами учнів та забезпечити максимально комфортні умови навчання з метою підвищення його ефективність.

27.09.2016