044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна людину примусово прописати у квартирі?

Декілька років тому я, моя дружина та новонароджений син зареєстрували своє місце проживання за фактичним місцем проживання моїх батьків. Через рік, дід подарував мені квартиру і я зареєстрував там своє місце проживання при цьому разом з дружиною та сином фактично почали жити в подарованій квартирі. На даний час я хочу зареєструвати в подарованій квартирі дружину та сина, але вона виступає проти. Чи можливо зареєструвати їх в подарованій квартирі та виписати від батьків без її згоди?

Відповідь юридичного консультанта:

Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них.

Відповідно до п.18 постанови Кабінету Міністрів України №207для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

1) заяву особи за відповідними формами;

2) документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження.

3) квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу);

4) документи, що підтверджують право на проживання в житлі;

6) заяву про зняття з реєстрації місця проживання особи.

У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

Отже, без згоди дружини Ви не можете змінити реєстрацію її місця проживання.

06.12.2018