044 360-31-22
093 291-71-24

Чи дійсне свідоцтво про народження дитини в Україні, якщо воно видане іноземною державою?

Українка народила дитину в Польщі. Є польське свідоцтво про народження. Біологічний батько - громадянин Польщі. Як зробити, щоб свідоцтво про народження, видане в Польщі мало юридичну силу в Україні?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до   статті  13  Закону  України  "Про  міжнародне приватне право", документи,  що  видані  уповноваженими органами   іноземних   держав  у  встановленій  формі,  визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Відповідно між нашою державою та Польщею існує Договір між Україною і Республікою Польща про  правову  допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах. Відповідно до частини першої статті 15 Договору, окументи,  які підготував або засвідчив відповідний орган однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою і підписом уповноваженої  особи,  мають  силу  документа   на території іншої Договірної Сторони без потреби будь-якого іншого  засвідчення, також це стосується  також  копій  і перекладів документів,  які засвідчені відповідним органом.  Відповідно до частини другої цієї ж статті Договору, документи,  які на території однієї  з  Договірних  Сторін визнаються  офіційними,  вважаються  такими  ж  на території іншої Договірної Сторони.

Іншими словами, якщо такі умови виконані, то свідоцтво про народження на території Украни є дійсним.

03.12.2018