044 360-31-22
093 291-71-24

Чи може батько відібрати у матері малолітню дитину?

Я зі своїм хлопцем не перебувала у шлюбі, але ми маємо спільну дитину. Для нього ця дитина була не бажаною. Тому ні до пологів, ні під час, він фінансово не допомагав. Разом ми не проживаємо.Дитиною повністю займаюся я. Зараз дитині 8 місяців. За весь цей період він також, майже, не виділяв кошти. Коли я повідомила, що буду на аліменти писати заяву, він відповів що забере дитину до себе, якщо мені з ним так тяжко. Хотілося б дізнатися, конкретно які права має він на дитину, і чи може він її забрати (відсудити)?

Відповідь юридичного консультанта:

Так як і ви, він є одним з батьків дитини. Відповідно до абзацу 2 частини першої статті 161 Сімейного кодексу України, під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення. Іншими словами, вам необхідно подати позовну заяву до суду та зазначити усі факти які свідчать про те, що саме ви повністю займаєтеся своєю дитиною.

Відповідно до статті 180 вищезазначеного Кодексу, утримання дитини до досягнення нею повноліття є обов’язком батьків. Відповідно до частини другої статті 181 Кодексу, ви можете визначити грошову або натуральну форму утримання. Відповідно до частини третьої, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Отже, ви можете подати позовну заяву до суду за місцем проживанням вашого хлопця по стягненню з нього аліментів як батька вашої дитини.

03.12.2018