044 360-31-22
093 291-71-24

Чи може мешканець багатоквартирного будинку використовувати технічні приміщення для власних потреб?

 

Як правильно оформити колективну згоду мешканців під'їзду на користування мною приміщенням сміттєзбірника для зберігання дитячої коляски. І чи можу я власноруч відкрити двері в це приміщення, якщо у ЖЕК кажуть, що ключа у них немає, нібито я маю розбиратись сам?

Відповідь юридичного консультанта:

Згідно із ст.5 ЗУ Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинкуспільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою та зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки в майні будинку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї тощо) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно й окремо приватизації не підлягають.

Отже,загальні підвали і підсобні приміщення є спільною власністю власників квартир (нежитлових приміщень).

Якщо у вашому будинку мешканці є власниками квартир, то всі питання вирішуються загальними зборами. В інших випадках питання вирішує ЖЕК.

01.10.2018