044 360-31-22
093 291-71-24

Чи має право на соціальну стипендію сирота, що навчається у вищому військовому закладі?

Навчаюся у вищому військовому навчальному закладі. Являюсь сиротою. Написав заяву на отримання соціальної стипендії. Отримав відмову аргументовану тим, що я знаходжусь на повному державному забезпеченні. Хоча в постанові КМУ 1045 знайшов таку інформацію: "курсантам вищих навчальних закладів, які перебувають на державному утриманні (крім тих, що зазначені у підпункті 1 пункту 4 цього Порядку), - 50 відсотків." Тобто вказано, що хоч я і на державному забезпеченні та все ж маю право отримувати стипендію, оскільки підпункт 1 пункту 4 це сироти. То все ж, чи маю я право отримувати соціальну стипендію?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до пункту 4 першого абзацу Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045 право на соціальні стипендії мають студенти (курсанти), які не перебувають в академічній відпустці, із числа:

1) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у разі продовження навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів, а також студентів (курсантів) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, згідно із статтею 62 Закону України “Про вищу освіту” та статтею 8 Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”;

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045 підпункт 11 пункту 4 зазначає, що студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором, крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та особам з їх числа, а також студентам (курсантам), які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, яким одночасно виплачується академічна та соціальна стипендії відповідно до законодавства.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045 абзацу 4 пункту 7 студентам (курсантам) вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, а також студентів (курсантів) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, - 2360 гривень.

Отже, з огляду на те, що Ви дитина-сирота, Ви маєте право отримувати соціальну стипендію.

01.10.2018