044 360-31-22
093 291-71-24

Чи має право фізична особа надати позику під відсотки юридичній особі?

Чи має право фізична особа надати позику (в сумі 2 000 000,00 грн.) під відсотки юридичній особі. Які наслідки можуть настати?

Відповідь юридичного консультанта:

Правовідношення, в яких фізична особа (позикодавець) передає у власність юридичній особі (позичальникові) грошові кошти, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів є зобов’язанням, яке оформлюється договором позики, при цьому позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики у розмірах та у строк, визначені договором або законодавством  (у разі невизначеності цих умов у договорі).

Розмір позики, вказаний Вами зобов’язує укладати такий договір обов’язково у письмовій формі. На підтвердження укладання договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, якій посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми (зважаючи на розмір суми радимо Вам нотаріально засвідчити такий факт).

Наслідком порушення договору позики позичальником (несвоєчасне повернення позики), є законодавчо встановлений обов’язок позичальника сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3%річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором позики.

Вищевказані положення разом з іншими положеннями цивільного законодавства складають правові норми, що регламентують діяльність осіб стосовно їх домовленості про позику та є основою для складання досконалого договору позики.

Радимо Вам, перш ніж надавати будь-яку позику будь-якій особі, звернутися до фахівців в галузі цивільного права для складання відповідного договору або при неможливості вчинити таку дію – проаналізувати положення Цивільного кодексу України (зокрема:Пар.1 Глави 71 ЦК, положення Гл.47-53 ЦК).

29.09.2014