044 360-31-22
093 291-71-24

Відповідальність правоохоронців за невиконання судових рішень

24 лютого 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано проєкт Закону № 3121 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності працівників правоохоронних органів за невиконання судових рішень».

Автори законопроєкту зазначають, що однією з найгостріших проблем вітчизняного кримінального судочинства є реальне виконання судових рішень, обов’язковість та невідворотність яких є однією з головних та важливих складових, на яких ґрунтується як авторитет усієї судової влади в Україні, так і верховенство права.

Не зважаючи на встановлення кримінальної відповідальності за ухилення від виконання судового рішення, на практиці найбільше порушень зазначеної норми Кримінального кодексу України вчиняються саме особами, які повинні забезпечувати правопорядок – працівниками правоохоронних органів (прокурорами, керівниками органів досудового розслідування, слідчими), йдеться у пояснювальній записці.

Відтак законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 382-1, якою встановити кримінальну відповідальність працівників правоохоронних органів за невиконання судових рішень. За таке порушення пропонується карати позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

10.03.2020