044 360-31-22
093 291-71-24

На крок ближче до цифрового безвізу

1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон (№6173) про взаємне визнання кваліфікаційних електронних послуг та імплементацію законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації.

30 грудня 2022 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації».

Цим Законом внесені зміни до деяких діючих Законів України.

Зокрема, значні зміни відбулися в Законі України «Про електронні документи та електронний документообіг». А саме, назву статі 6 цього Закону «електронний підпис» змінено на «електронний підпис та електронна печатка» і за змістом дана стаття встановлює право використання не тільки електронного підпису а й електронної печатки для підтвердження електронного документу. Разом з тим, статтю 12 Закону викладено в новій редакції, зокрема, розширено вимоги для перевірки цілісності електронного документа. Внесені також зміни в Законі України «Про землеустрій», відтепер, «Відповідність документації із землеустрою положенням нормативно-правових актів, норм і правил у сфері землеустрою засвідчується сертифікованим інженером-землевпорядником, який відповідає за якість робіт із землеустрою. (ч. 4 ст. 25 Закону). Ухвалений документ пришвидшує інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку ЄС та наближає положення національного законодавства до європейських вимог у сферах електронної ідентифікації да електронних довірчих послуг.

Це означає, що Україна визнаватиме кваліфікаційний електронний підпис Європейського Союзу. Зі свого боку, в ЄС зможуть тимчасово визнавати український кваліфікований електронний підпис як удосконалений до укладення угоди з ЄС, а після - як кваліфікований електронний підпис.

Дане нововведення спростить взаємодію з європейськими партнерами при веденні бізнесу та полегшить життя українцям в європейських країнах. Для українців, які перебувають в країнах ЄС, даний закон дає нові можливості у сфері електронної ідентифікації й електронних довірчих послуг.

Згідно із Законом в Україні визнаватимуть:

  • Статус європейських кваліфікованих надавачів;
  • Статус засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, що використовуються європейськими кваліфікованими надавачами при наданні електронних довірчих послуг;
  • Перелік довірчих списків держав-членів ЄС, інформацію про які публікує Європейська комісія;

На даний момент існує широкий перелік державних та недержавних установ, сервісів, послуг, переведених на електронний документообіг. Завдяки зусиллям Міністерства цифрової трансформації та інших державних органів майже кожна людина у себе в смартфоні може без проблем оформити та підписати певні документи, сформувати кваліфікований електронний підпис, тощо. Обов’язковою умовою підписання, підтвердження електронних документів є підписання їх кваліфікованим електронним підписом особи.

Тож, передбачені зміни стосовно взаємодії з ЄС про засоби електронної ідентифікації має велике значення для України. Це дозволить українцям використовувати кваліфіковані підписи, отримані в ЄС, щоб мати послуги в Україні.

Приближення українських законодавчих актів та вимог ЄС забезпечить спрощення у веденні міжнародного електронного документообігу.

Підготувала:
Провідний юрист ТОВ «ЮСТА-ЕКСПЕРТ»
Оксана АВРАМЕНКО

16.01.2023