044 360-31-22
093 291-71-24

Які є обмеження у роботі за сумісництвом?

Я працюю на посаді методиста в закладі професійної (професійно-технічної) освіти, маю педагогічне навантаження 355 год. Чи маю я право викладати в іншому закладі з погодинною оплатою праці?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до чинного законодавства для Вас не встановлено обмежень щодо сумісництва і Ви маєте право викладати в іншому закладі.

Відповідно до Постанови «Про роботу за сумісництвом працівників державнихпідприємств, установ і організацій» №245 тривалість роботи за сумісництвом  не  може перевищувати чотирьох годинна день і повного робочого дня у вихідний день.Загальна тривалість роботизасумісництвом протягом місяця не повинна перевищуватиполовини місячної норми робочого часу.

Для роботи за сумiсництвом згоди адмiнiстрацiї (власника або уповноваженого ним органу) за мiсцем основноїроботи непотрiбно.

За вiдсутностi обмежень щодо сумісництва слiд ураховувати, що власник або уповноважений ним орган несе вiдповiдальнiсть за порушення правил про охорону працi. Тобто укладення договорiв, унаслiдок яких робота за сумiсництвом може призвести до перевтоми працiвника, а отже, виникне загроза нещасного випадку чи професiйного захворювання, може Квалiфiкуватися як порушення умов прийняття на роботу за сумiсництвом.

Законодавством не обмежується кiлькiсть пiдприємств, установ, органiзацiй, де працiвник може працювати за сумiсництвом.

15.04.2019