044 360-31-22
093 291-71-24

Як взяти опіку над інвалідом, психічно хворою особою?

Чи можу я взяти опіку над інвалідом 2 групи внаслідок психічного розладу? Які мої права і обов'язки? Чи несу я відповідальність за його вчинки?

Відповідь юридичного консультанта:

Так, Ви можете взяти опіку.

Вам необхідно звернутися до органу опіки та піклування або до суду. Необхідно буде зібрати такі документи: документи, що засвідчують Вашу особу і особу інваліда, заява до органів опіки і піклувальника, заяву до органів опіки підопічного, довідка про медичну експертизу, якщо людина недієздатна, заява в суд про визнання опіки над недієздатним людиною, акт житлової комісії на житлоплощу піклувальника, довідка про склад сім’ї піклувальника, довідка про стан здоров’я піклувальника, довідка про матеріальне становище піклувальника та інші.Ви зобов'язані піклуватися про забезпечення цієї особи необхідними ліками та медичним доглядом, створювати належні умови життя, представляти її інтереси. Таке утримання здійснюється за рахунок різноманітних виплат, належних підопічній особі (пенсій, цільових допомог, аліментів, коштів, отриманих як відшкодування у зв'язку із втратою годувальника, інших надходжень від належного їй майна тощо). У випадку якщо цих сум недостатньо для покриття усіх необхідних витрат, вони можуть бути відшкодовані з іншого майна, яке належить підопічній особі, з дозволу органу опіки та піклування.

Вина опікунів, що зобов’язаний здійснювати нагляд за недієздатною особою, презюмується, тобто вони відповідають за завдану нею шкоду, якщо не доведуть, що шкода була завдана не з їхньої вини.

 

12.11.2015