044 360-31-22
093 291-71-24

Чи ділится при розлученні спільно набуте майно, оформлене офіційно на одного з подружжя?

Доброго дня. У нас з чоловіком в шлюбі спільно нажите майно - будинок і земельна ділянка. Зараз можливе розлучення. Власником майна записаний чоловік. І документи на майно знаходяться в нього. Які мої права при розлученні? І чи може чоловік ще до розлучення зробити щось з документами, щоб при розлученні лишити мене без компенсації? Як мені діяти надалі? Які документи збирати?

Відповідь юридичного консультанта:

За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Проте, існують певні виключення, зокрема, особистою приватною власністю дружини, чоловіка є: майно, набуте до шлюбу; майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто; 4) житло та земельна ділянка, набуте внаслідок приватизації та деякі інші. Майно, що є особистою приватною власністю, не підлягає поділу у разі розлучення. Тобто, значення має час та порядок придбання предметів майна. Питання щодо належності спільного майна, його поділу в натурі, виплати  відповідних грошових компенсацій вирішуються судом в рамках окремого цивільного провадження у разі, якщо члени подружжя самостійно не дійшли згоди щодо розподілу майна.

Що стосується упередження недобросовісних дій по відношенню до спільного майна, наприклад, неузгоджене відчуження на користь третіх осіб, пропонуємо вам звернути увагу на схоронність документів – на майно та ваших особистих.

26.10.2015