044 360-31-22
093 291-71-24

Як вирішити питання побачень та виховання дитини після розлучення батьків?

Мій минулий чоловік надіслав мені листа, що він хоче спілкуватися та приймати участь у вихованні наших спільних дітей за своїм графіком зустрічей. Щоб я надала письмово відповідь. Хоча я ніколи не перечила і не забороняла. Неодноразово зверталась, щоб допоміг у вихованні та утриманні дітей - мені було відмовлено. Вже рік, як він не сплачує аліменти. Чи обов'язково мені давати письмову відповідь? Чи можу я запропонувати йому скласти та прописати усі умови в договорі про утримання та виховання дітей?

Відповідь юридичного консультанта:

Ваш колишній чоловік намагається в добровільному порядку вирішити питання зустрічей та участі у вихованні спільних дітей. Якщо Ви не надасте письмової відповіді на його звернення (проігноруєте) відповідальності за це законом не передбачено. У Вашому випадку, необхідно звернутися до місцевого суду за місцем проживання відповідача (боржника) з позовом про стягнення коштів за борговою розпискою.

Однак, якщо батьки не можуть дійти добровільної згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини. За заявою матері чи батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

Що стосується договору щодо здійсненні батьківських прав, то дійсно, статтею 157 Сімейного кодексу України надано батькам право укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

В разі неукладення такого договору між батьками, питання щодо участі у вихованні спільних дітей Ви можете визначити в судовому порядку (ст. 154 Сімейний кодекс).

28.02.2021