044 360-31-22
093 291-71-24

Як стягнути гроші з боржника, які були видані через розписку?

Така ситуація - мені вині гроші під розписку і не хочуть віддавати. Що в такі ситуації робити і куди звертатись?

Відповідь юридичного консультанта:

У Вашому випадку, необхідно звернутися до місцевого суду за місцем проживання відповідача (боржника) з позовом про стягнення коштів за борговою розпискою.

Відповідно до частини 2 статті 1047 Цивільного кодексу України, на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Разом з тим, розписка або інший документ, якщо вони знаходяться у позикодавця, засвідчують лише факт отримання грошей позичальником. Вони не замінюють договору позики. У зв'язку з цим укладення такого договору, що підтверджується лише розпискою, вважається недодержанням вимог закону.

Боргові документи мають підтверджувати дві обставини: по-перше, факт отримання боржником грошей, їх кількість, рід та якість; по -друге, точно визначений строк повернення грошей або речей, а у разі його відсутності - момент пред"явлення вимоги.

Обов'язковими реквізитами боргового документа є власноручний підпис боржника (позичальника), його уповноваженого представника, а факультативними - дата, місце видачі (передачі), вказівка про свідків тощо.

Недодержання сторонами обов'язкової письмової форми договору позики не має своїм наслідком визнання такого правочину недійсним, однак ускладнює його підтвердження.

Якщо договір позики мав бути укладений у письмовій формі і її не було додержано, рішення суду не можу ґрунтуватися на свідченнях свідків (ст. 1051 ЦК). У цьому випадку, факт укладення договору позики слід доводити письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами.

21.02.2021