044 360-31-22
093 291-71-24

Як правильно і грамотно оформити документи?

Самотня одинока жінка хоче подарувати мені своє житло та майно, яке є у неї. Як правильно і грамотно оформити документи, щоб після її смерті не виникало претензій з боку дальніх родичів. які її не доглядають.

Відповідь юридичного консультанта:

У Вашому випадку, у вас є два варіанта вирішення ситуації – це укласти договір дарування або успадкування за заповітом. Питання складання заповіту та укладання договору дарування регулюються цивільним законодавством. При тому ці два поняття не слід плутати. Дарування - це договір, а заповіт - односторонній правочин.

Договір дарування - договір, згідно з яким одна сторона (дарувальник) передає або зобов"язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Договір, що встановлює обов"язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Значення заповіту полягає в тому, що він визначає порядок переходу спадщини до певних осіб, яких заповідач може вибирати без урахування родинних чи подружніх відносин.

Аналізуючи положення Цивільного кодексу України, вбачається, що заповіт може бути реалізований лише після смерті заповідача, а договір дарування виконується за життя його учасників. Тобто особливістю заповіту є те, що цей правочин складається на випадок смерті, правові наслідки за яким для спадкоємців настають лише після смерті заповідача. Чинне законодавство не передбачає дарування на випадок смерті.

Слід зазначити, що момент переходу права власності за договором дарування та заповітом суттєво різниться. Важливість визначення моменту переходу права власності на майно пояснюється тим, що саме з цим моментом пов’язаний перехід до набувача відповідного об’єкта правомочностей, що складають зміст суб’єктивного права власності, - права володіння, права користування та права розпорядження. 

З суб’єктивної точки зору, я б Вам порадила укласти договір дарування, в цьому випадку Ви стаєте законною власницею майна та житла одразу після укладання договору (відсоток оподаткування на нерухомість однаковий і при даруванні і при заповіті – 5 % між іншими особами, не родичами), на відмінну від заповіту- тільки після смерті заповідача, і процедура оформлення спадщини відбувається не один місяць.

11.04.2014