044 360-31-22
093 291-71-24

Куди звернутися можна крім апеляційного суду?

Добрий день! Мені дуже потрібна ваша порада! 2 роки тому я зібрала документи та пішла на пенсію за вислугою років! Пенсійний Фонд України спочатку виплачував мені пенсію, але потім перестав! Через суд в березні я виграла справу, але ПФУ подав апеляцію! 1- скільки чекати апеляційного суду за законом, я вже чекаю 7 місяців, результату немає! Куди звернутися можна крім апеляційного суду? Чекаю вашу пораду, дякую!

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до статті 190 Кодексу адміністративного судочинства України суддя-доповідач протягом 10 днів після відкриття апеляційного провадження серед іншого, надсилає копії ухвали про відкриття апеляційного провадження особам, які беруть участь у справі, разом з копіями заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, інформацію про їх права та обов’язки і встановлює строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на апеляційну скаргу.

Виходячи з норм цієї статті, підтвердження того, що по даній справі відкрито апеляційне провадження є надіслана Вам із суду апеляційної інстанції копія ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копіями заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги.

Разом з тим зазначаємо, що відповідно до статті 195Кодексу адміністративного судочинства апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції має бути розглянута протягом одного місяця з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження, а апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції - протягом п'ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження. У виняткових випадках апеляційний суд за клопотанням сторони та з урахуванням особливостей розгляду справи може продовжити строк розгляду справи, але не більш як на п'ятнадцять днів, про що постановляє ухвалу.

Однак, відповідно до статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає справи протягом розумного строку. Це поняття є оціночним. В кожному разі розумним слід вважати строк, необхідний суду для правильного вирішення справи у передбаченій законом процесуальній формі.

Відповідно до правових позицій Верховного Суду України розумний строк визначається у кожній конкретній справі з урахуванням справедливого і своєчасного її розгляду, складністю справи; поведінкою заявника; процесуальними діями суду, але не більше строку, визначеного законом. При цьому, якщо в одному провадженні об'єднані вимоги, для одних з яких законом установлений строк розгляду в один місяць, а для інших - у два місяці, справа підлягає розгляду і вирішенню в розумний строк, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі (п. 36 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» від 12.06.2009 р. № 2). 

Таким, чином Ви можете звернутися із скаргою до Голови адміністративного апеляційного суду з проханням прискорити розгляд справи згідно строків, визначених ст. 190 Кодексу адміністративного судочинства, оскільки затягування даної справи позбавляє Вас єдиних засобів для існування та повідомити Вас про прийняте рішення.

11.04.2014