044 360-31-22
093 291-71-24

Як переоформити майно с одного власника на двох?

Мы с супругой владеем частным домом, получали земельный участок, строили дом - в браке. По факту он принадлежит нам двоим, но в реестре прав собственности на недвижимое имущество, как владелец, внесена только жена. Каким образом можно внести меня как совладельца в реестр, с минимальными затратами?

Відповідь юридичного консультанта:

Дещо бентежить фраза «по факту он принадлежит нам обоим». Якщо не брати до уваги Реєстр речових прав на нерухоме майно, на нерухоме майно мають бути правовстановлюючі документи, які повинні містити у вашому випадку вказівку на те, що майно перебуває у СПІЛЬНІЙ СУМІСНІЙ ВЛАСНОСТІ.

Відповідно до частини першої статті 126 ЗК (в редакції до 01.01.2013 року), зазначалося, що право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Пунктом 2.10 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему від 04.05.1999 за № 43, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 04.06.1999 за №354/3647, також було визначено, що до державного акта на право власності на земельну ділянку, який видається співвласникам, обов'язково додається затверджений список співвласників цієї земельної ділянки.

З 01 січня 2013 року була впроваджена нова процедура державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. В період з 01.01.2013 року по 01.01.2016 рік право власності (в тому числі спільної) на новосформовану земельну ділянку посвідчувалося свідоцтвом про право власності на нерухоме майно.

З 2016 року видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно не передбачена.

У листопаді 2016 року було внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» від 6 жовтня 2016 року N 1666-VIII. Тепер, по завершенню реєстраційних дій, особа може отримати витяг з Державного реєстру прав (раніше формувалася інформаційна довідка). Стаття 21 Закону закріплює норму про те, що рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі. Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав за бажанням заявника надається у паперовій формі. Такий витяг у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора.

Якщо у правовстановлюючих документах форма власності зазначена як спільна сумісна, а в реєстрі помилка, то Ви можете подати заяву, згідно з ВИМОГАМИ до оформлення заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженими Наказ Міністерства  юстиції України  від 21.11.2016  № 3276/5.

Можливий такий варіант, що майно справді оформлене на Вашу дружину і власність є приватною (одноособовою). Тоді потрібно  буде на підставі відповідного договору змінювати режим майна, після чого будуть внесені зміни до Реєстру.

02.02.2017