044 360-31-22
093 291-71-24

Як отримати посилку із закордону вартістью 500 евро?

Мені поштою повинна прийти посилка з Китаю. Вартість речей що знаходяться в посилці становить 500 євро. Скажіть будь-ласка, який податок та суму мені доведеться платити за посилку та як саме, де саме і яким чином проводиться оплата даного податку?

Відповідь юридичного консультанта:

У відповідності до ч. 2 ст. 234 Митного кодексу України товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митом відповідно до Митного кодексу та податком на додану вартість відповідно до Податкового кодексу України.

Також за змістом ч. 7 ст. 374 Митного кодексу України товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових, міжнародних експрес-відправленнях, несупроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, але не перевищує еквівалент 10000 євро, або переміщуються (пересилаються) без дотримання умов, передбачених частиною п’ятою цієї статті, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України. Базою оподаткування для таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 150 євро.

Враховуючи те, що підпунктом а) пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України встановлено загальну ставку податку на додану вартість у розмірі 20 %, загальний розмір мита і податку, які необхідно буле заплатити, становитиме приблизно 30% від частини сумарної фактурної вартості, що перевищує 150 євро. У Вашому випадку це приблизно 30% від 350 євро, тобто біля 105 євро.

Щодо того, куди саме необхідно буде оплатити податок та ввізне мито, у ч. 13 ст. 233 Митного кодексу України зазначене наступне: митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях, здійснюються в місцях міжнародного поштового обміну, які визначаються операторами поштового зв’язку за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері надання послуг поштового зв’язку, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, або за місцем розташування (проживання) одержувача або відправника.

Механізм реалізації зазначеного положення передбачений, зокрема, у п. 7.3 розділу 7 Положення про митний контроль та митне оформлення міжнародних поштових відправлень, затвердженого наказом Державної митної служби України і Державного комітету зв’язку та інформатизації України від 27 жовтня 1999 р. № 680/108, нараховані посадовою особою ПМ суми платежів справляються в порядку, установленому Держмитслужбою України, і сплачуються адресатом оператору поштового зв’язку, яке видає МПВ. На таких міжнародних поштових відправленнях проставляється штамп «ПІДЛЯГАЄ ВИДАЧІ АДРЕСАТУ ПІСЛЯ СПЛАТИ ПЛАТЕЖІВ, НАРАХОВАНИХ МИТНИЦЕЮ». Виходячи з вищевикладеного, сплата мита і податку на додану вартість відбувається при отриманні міжнародного поштового відправлення оператору поштового зв’язку.

консультацію надав

юрист юридичної компанії «Правова група «ЮСТА»

Ромащенко Іван

16.01.2015