044 360-31-22
093 291-71-24

Чи повинна програвша сторона виконувати рішення суду, якщо їй не було повідомлено про судовий процес?

Доброго дня! В мого чоловіка є протермінований кредит. Банк подав до суду (ніяких повідомлень про це ми не отримували і не знали що суд відбувся). На роботу до чоловіка з виконавчої служби прийшов лист про стягнення з нього боргу. З заробітної плати в нього мають вираховувати якийсь процент. Але банк вимагає сплатити всю суму одним платежем погрожують описом майна та тим що банк і далі нараховує відсотки і розрахуватися буде не можливо. Порадьте будь ласка як себе вести та що робити? Сума боргу 22000 грн.

Відповідь юридичного консультанта:

Судячи з вказаних Вами обставин справи, судом було прийнято рішення про стягнення з Вашого чоловіка боргу. При цьому, Вас і Вашого чоловіка не було належним чином повідомлено про проведення судового засідання у справі, але пізніше Вам стало відомо про виконавче провадження. Звичайно, для того, щоб відповідь на Ваше питання була комплексною, необхідно звернутись за порадою до юриста і надати йому всі наявні документи, однак обставини свідчать про порушення судом першої інстанції правил процесуального права через неповідомлення всіх сторін про проведення судового засідання.

Відповідно п. 4 ч. 1 ст. 309 Цивільного процесуального кодексу України, підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення є, зокрема, порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права. Відтак, Ви можете оскаржити рішення суду першої інстанції, і в разі існування підстав для його скасування, це буде також підставою для закінчення виконавчого провадження відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 49 Закону України «Про виконавче провадження».

Разом з тим, слід зауважити, що в такому випадку доцільно звертатись за консультацією до юриста з метою побудови стратегії подальшої поведінки, зокрема, в частині необхідності оскарження судових рішень чи дій державних виконавців, або ведення переговорів з кредиторами з метою досягнення найбільш сприятливого для всіх сторін результату.

консультацію надав

юрист юридичної компанії «Правова група «ЮСТА»

Ромащенко Іван

16.01.2015