044 360-31-22
093 291-71-24

Як легалізувати комп'ютерне ПО для бізнесу?

Цікавить питання змін в законодавстві про перевірку ліцензій на програмне забезпечення ПК у офісах (в даному випадку ліцензія на Windows). Що саме має бути у наявності щоб Windows для комерційного використання вважався ліцензійним по закону?

Відповідь юридичного консультанта:

Постановою Верховної Ради України №4538-VI від 15 березня 2012 року схвалено рекомендації парламентських слухань на тему «Створення в Україні сприятливих умов для розвитку індустрії програного забезпечення». При цьому, обґрунтовуючи необхідність надання рекомендацій, зазначено, що важливою інтелектуальною складовою ІТ є програмні засоби (далі – ПЗ). Розробка ПЗ та послуг з їхнього впровадження в країнах – технологічних лідерах стала самодостатньою індустрією та суттєвим елементом відповідних національних стратегій. На сьогодні індустрія програмного забезпечення є найбільш високотехнологічною й високорентабельною сферою вітчизняної економіки.

Питання, пов’язані з авторськими правами, врегульовані Законом України «Про авторське право та суміжні права» (далі – Закон) та Цивільним кодексом України (далі – ЦК України). Так, відповідно до ст. 8 Закону та п. 2 ч.1 ст. 433 ЦК України, комп’ютерні програми є об’єктом авторського права.

При виникненні спору щодо використання ПЗ з’ясуванню підлягають обставини, пов’язані з наявністю та обсягом майнових авторських прав на комп’ютерні програми, з приводу яких виник спір, як на об’єкти авторського права, з’ясування мети використання даних програм (для власного використання, для комерційних цілей), способу придбання і використання та з’ясування інших обставин, які входять до предмета доказування.

Факт використання неліцензійних програм фіксують контролюючі та правоохоронні органи. Звісно, для цього вони повинні мати законні підстави (для контролюючих органів – перевірки, для правоохоронних – оперативно-розшукова справа, порушена кримінальна справа).

В Україні створена та діє Державна служба інтелектуальної власності, яка є центральним органом виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері інтелектуальної власності. Державна служба, відповідно до покладених на неї завдань, організовує проведення перевірок суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства у сфері інтелектуальної власності.

Надамо короткі рекомендації суб’єктам господарювання при проведенні перевірок.

Так, ви маєте право не допустити до перевірки, якщо:

 - відсутні посвідчення на перевірку або відсутні документи, що засвідчують особу;

 - особи, які прийшли з перевіряючими, не вписані в посвідчення на перевірку;

 - перевіряючі відмовились зробити запис у журналі перевірок або не було попереджено про проведення планової перевірки.

Якщо ж усі перелічені документи оформлені відповідно до вимог, то відмова у допуску до перевірки буде неправомірною. Важливо пам’ятати, що перевіряючі можуть звертатись за допомогою до правоохоронних органів.

Перевірка розпочинається з ознайомлення з реєстраційними документами суб’єкта господарювання, документами, що підтверджують законність установки та використання програм, після чого розпочинають візуальну перевірку. Першою ознакою, що встановлена ліцензійна програма, є наклейка на корпусі ПК. Перевіряючі можуть запросити документи на придбання ПК або використовують спеціальний софт-сканер. Якщо зазначені документи не надаються до перевірки або буде встановлено сам факт використання неліцензійного ПЗ, то наступним кроком є оформлення протоколу огляду та протокол адміністративного правопорушення. Після цього, як правило, комп’ютерну техніку вилучають для проведення експертизи, і у разі негативних її результатів повернути техніку буде нелегко.

У випадку якщо за результатом проведення перевірки засвідчується наявність неліцензійного ПЗ, то наслідками будуть: адміністративна, кримінальна, цивільно-правова відповідальність. Так, представники правовласника можуть подавати позовні заяви з визначеною сумою збитків. Найчастіше вимоги пред’являють Microsoft, Лабораторії Касперського, Adobe, 1C, ABBYY.

За результатами розгляду справ суд має право прийняти рішення:

 - про відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої порушенням авторського права і (або) суміжних прав, з визначенням розміру відшкодування;

 - про відшкодування збитків, завданих порушенням авторського права і (або) суміжних прав;

 - стягнення доходу, отриманого внаслідок порушення авторського права і (або) суміжних прав;

 - виплату компенсації у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат (замість відшкодування збитків та отриманого доходу).

Додатково суд може накласти штраф на порушника у розмірі 10% суми, присудженої судом на користь позивача, яка зараховується до державного бюджету.

Поряд з цивільно-правовою відповідальністю може бути застосовано адміністративну чи кримінальну відповідальність (в залежності від суми завданих збитків).

Відповідно до ст. 51-2 КпАП України:

Незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності (літературного чи художнього твору, їх виконання, фонограми, передачі організації мовлення, комп’ютерної програми, бази даних, наукового відкриття, винаходу, корисної моделі, промислового зразка, знака для товарів і послуг, топографії інтегральної мікросхеми, раціоналізаторської пропозиції, сорту рослин тощо), привласнення авторства на такий об’єкт або інше умисне порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняється законом, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення.

Виходячи з судової практики, кримінальна справа майже завжди порушується відносно конкретної особи. При цьому особою є не тільки керівник підприємства, установи, організації, а й системний адміністратор.

Підсумовуючи все вищезазначене, гарантією законності ваших дій при використанні ПЗ є наявність відповідних документів, які свідчать про придбання вами ліцензійного ПЗ.

Корпорація Microsoft розробила різноманітні види ліцензій операційних систем і програм ліцензування, щоб максимально задовільнити потреби різних категорій замовників.

ОЕМ-версії, призначені для використання компаніями збирачами систем для встановлення на нові ПК або модернізації/модифікації існуючих ПК (ОЕМ original equipment manufacturer або виробник обладнання);

Коробкові версії або FPP (full packaged product або повністю упакований продукт) для роздрібного продажу і наступного використання споживачем;

Версія для ліцензування встановленої операційної системи Windows XP Professional (Get Genuine Kit). Версія призначена для встановлення на вже використовувані ПК з раніше встановленою контрафактною, піратською, отриманною іншим незаконним способом, або неліцензійною копією Windows XP Professional, Windows XP Home, Windows Vista Business, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium і доступна для покупців з листопада 2006 року;

Рішення для ліцензування встановленої операційної системи Windows Vista Business в межах програми корпоративного ліцензування Microsoft Open License (Get Genuine Solution). Рішення для організацій передбачає ліцензування повної версії ОС на вже використовуваних ПК з раніше встановленою контрафактною, піратською, отриманною іншим незаконним способом, або неліцензійною копією Windows Vista Business, або її попередньою версією.

Існує лише два способи придбати ліцензійну ОС Windows для нового ПК:

 - OEM-версія, передвстановлена на новий комп’ютер і яка постачається разом з ним.

 - Роздрібна коробкова версія.

 - Цифрова версія.

Придбання ОС Windows у вигляді передвстановленої OEM-версії є найбільш економічним рішенням.

04.04.2017