044 360-31-22
093 291-71-24

Чи платить податок інвалід 2-ї групи при отриманні майна в порядку дарування?

Оформляю договір дарування будинку та земельної ділянки в приватного нотаріуса для свого сина, який є інвалідом 2-ї групи. Підкажіть будь ласка щодо пільги по сплаті держмита в даному випадку. Сплачую я держмито 1% чи ні?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито” від 21 січня 1993 р. (далі - Декрет) (зі змінами та доповненнями) сплачується державне мито за посвідчення договору відчуження майна,до числа яких включається і договір дарування. При набутті квартири шляхом дарування відповідно до Декрету розмір державного мита за нотаріальне посвідчення договору дарування складає 1% суми договору (тобто вартості квартири),але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Відповідно до Декрету державне мито сплачує особа,в інтересах якої виконуються дії

Стаття 4 Декрету встановлює пільги щодо сплати державного мита.

Від сплати державного мита звільняються, серед інших пільговиків:

 - інваліди I та II груп.


З набуттям із першого січня 2011-го року чинності Податкового кодексу України дещо змінилися порядок сплати та ставки деяких податків,у тому числі й податку з доходів фізичних осіб,що пов’язані з продажем об’єктів нерухомості.
Відповідно до ст.174 Податкового кодексу України,при даруванні чи спадкуванні об’єктів нерухомого майна не оподатковується вартість нерухомого майна,що дарується або успадковується:

• членам сім’ї першого ступеня споріднення. Батьки, діти,дружина,чоловік не сплачують спеціального податку;

• громадянину,який є інвалідом I групи чи має статус дитини-сироти,дитини,позбавленої батьківського піклування,або дитини-інваліда. Таким громадянам також надана пільга — вони не сплачують спеціальний податок.

04.04.2017