044 360-31-22
093 291-71-24

Як боржнику дізнатися, що його борг було повністю погашено?

В 2014 году у нашей семьи описали имущество.Через несколько дней кредитор его забрал. Мы стали интересоваться у исполнительной службы реализовано ли оно. Исполнитель нам сказал, что с нашим кредитором связаться не смог и где имущество не знают. А недавно объявился кредитор и требует от исполнителей, чтобы они опять описывали у нас имущество, хотя из зарплаты долг постепенно погашается. Как нам быть и как нам требовать из кредитора отчет за то что уже забрали?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до ст.. 18  ЗУ «Про виконавче провадження» (далі – Закон) виконавець зобов’язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Виконавець зобов’язаний:

1) здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом;

2) надавати сторонам виконавчого провадження, їхнім представникам та прокурору як учаснику виконавчого провадження можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження;

3) розглядати в установлені законом строки заяви сторін, інших учасників виконавчого провадження та їхні клопотання, та ін..

Згідно зі ст.. 19 Закону сторони виконавчого провадження та прокурор як учасник виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, робити з них виписки, знімати копії, заявляти відводи у випадках, передбачених цим Законом, мають право доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження, право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність виконавця у порядку, встановленому цим Законом, надавати додаткові матеріали, заявляти клопотання, брати участь у вчиненні виконавчих дій, надавати усні та письмові пояснення, заперечувати проти клопотань інших учасників виконавчого провадження та користуватися іншими правами, наданими законом.

Враховуючи зазначене, пропонуємо Вам звернутися (усно та/або письмово) до державного виконавця з метою ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження, визначення розміру невиплаченого Вами боргу та з’ясування долі вилученого у Вас майна.

29.03.2018