044 360-31-22
093 291-71-24

Що робити, якщо невідомі пошкодили автомобіль?

В мене було пошкоджено автомобіль припаркований біля будинку. Було викликано поліцію, взяли пояснення. На прохання викликати експерта й оцінити суму збитків, було відмовлено. Скажіть самі яка сума, я відмовилась так як я не знала на той момент скільки буде коштувати фарбування авто, на що була відповідь потім вкажемо. Через два тижні прийшла відповідь від поліції, що у відкритті кримінального правопорушення відмовлено так як сума збитків не перевищує 143 тис. гривень. Сума збитків становить 10-15тис.грн. Порадьте, що робити в такій ситуації, чи тут вже нічого не можна вдіяти?

Відповідь юридичного консультанта:

Органи державної влади, до яких відносяться органи поліції, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду, кваліфікується за ст. 194 Кримінального кодексу України.

Для настання кримінальної відповідальності за ч. 1 цієї статті, необхідною умовою є настання збитків у великих розмірах.

У великих розмірах визначається кримінальне правопорушення, що вчинене однією особою чи групою осіб на суму, яка в двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімумів громадян.

Неоподаткований мінімум доходів громадян в частині кваліфікації адміністративних та кримінальних правопорушень у відповідності до Податкового кодексу України дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

На теперішній час, великий розмір збитків за частиною 1 статті 194 КК України становить 283 750 грн. Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду, кваліфікується за ст. 194 Кримінального кодексу України.

Адміністративна відповідальність за пошкодження майна не передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення. В разі, якщо у Вам достовірно відомо особу, яка пошкодила автомобіль і є достатньо доказів, що підтверджують факт пошкодження автомобіля цією особою, Ви можете звернутися до суду в цивільному порядку для стягнення матеріальної шкоди.

04.07.2021