044 360-31-22

Що потрібно підприємцю для торгівля харчовими продуктами?

Я хочу открыть свою палатку по продаже домашних пельменей. Подскажите, пожалуйста, после того, как я открою ЧП, в какую организацию еще нужно обращаться? Нужно ли идти в санепидемстанцию, брать у них разрешение? Или для торговли на рынке таких документов не требуется?

Відповідь юридичного консультанта:

Якщо Ви маєте бажання здійснювати торгівлю на ринку, Вам необхідно звернути увагу та ознайомитися з Наказом Міністерства Економіки та з питань європейської інтеграції України від 22 березня 2002 р.  за N 288/6576 Про затвердження Правил торгівлі на ринках.

Відповідно до п.7 вказаних Правил, адміністрація    ринку   узгоджує   з   місцевим   органом  самоврядування режим роботи ринку;  з  територіальними  установами  державної санітарно-епідеміологічної     служби,      ветеринарної  медицини,  пожежного  нагляду,  архітектурно-будівельної  комісії, державтоінспекції -  проектну  документацію  щодо  функціонального планування  території  ринку,  розміщення приміщень,  торговельних місць  і  об'єктів,  їх  кількості  і  розміру,  забезпечення   їх торговельно-технологічним   обладнанням  та  забезпечує  утримання території  ринку  й  організацію  продажу  товарів  відповідно  до затвердженого  плану.

Улаштування та утримання території ринків повинно відповідати  вимогам  Санітарних  правил  утримання  територій  населених місць  (СанПіН N 4690-88) та Ветеринарно-санітарних  правил  для  ринків, затверджених  наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.96 N 23.

Отже, якщо Ви здійснюєте торгівлю на ринку, та за відповідність Вашої продукції нормам, встановленим законодавством України та відповідним стандартам у першу чергу відповідає адміністрація ринку, на якому Ви винаймаєте торгове місце.

Згідно з п.16 Правил, продавець  повинен   мати  при  собі:  документи  про  сплату  ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну  книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності);  копії документів,  що  підтверджують якість   та  безпеку  продукції  та  товарів;  у  разі  реалізації
тропічних  плодів  -  копії  документів,   що   підтверджують   їх походження   та  проходження  фітосанітарного  контролю;  висновок лабораторії ветеринарно-санітарної  експертизи  на  ринку  в  разі продажу  продуктів  тваринного  і  рослинного  походження.  

У разі використання торговельного місця на  умовах  оренди  в продавця  повинна  бути  копія  угоди  з  адміністрацією ринку про оренду,  а на умовах суборенди - копія такої  угоди  із  суб'єктом підприємницької  діяльності  (орендодавцем    Під час проведення органами контролю та адміністрацією  ринку  перевірок  роботи  суб'єктів  підприємницької  діяльності продавці повинні  пред'явити  зазначені  документи. 

14.10.2016