Я хочу открыть свою палатку по продаже домашних пельменей. Подскажите, пожалуйста, после того, как я открою ЧП, в какую организацию еще нужно обращаться? Нужно ли идти в санепидемстанцию, брать у них разрешение? Или для торговли на рынке таких документов не требуется?
Якщо Ви маєте бажання здійснювати торгівлю на ринку, Вам необхідно звернути увагу та ознайомитися з Наказом Міністерства Економіки та з питань європейської інтеграції України від 22 березня 2002 р. за N 288/6576 Про затвердження Правил торгівлі на ринках.
Відповідно до п.7 вказаних Правил, адміністрація ринку узгоджує з місцевим органом самоврядування режим роботи ринку; з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини, пожежного нагляду, архітектурно-будівельної комісії, державтоінспекції - проектну документацію щодо функціонального планування території ринку, розміщення приміщень, торговельних місць і об'єктів, їх кількості і розміру, забезпечення їх торговельно-технологічним обладнанням та забезпечує утримання території ринку й організацію продажу товарів відповідно до затвердженого плану.
Улаштування та утримання території ринків повинно відповідати вимогам Санітарних правил утримання територій населених місць (СанПіН N 4690-88) та Ветеринарно-санітарних правил для ринків, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.96 N 23.
Отже, якщо Ви здійснюєте торгівлю на ринку, та за відповідність Вашої продукції нормам, встановленим законодавством України та відповідним стандартам у першу чергу відповідає адміністрація ринку, на якому Ви винаймаєте торгове місце.
Згідно з п.16 Правил, продавець повинен мати при собі: документи про сплату ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності); копії документів, що підтверджують якість та безпеку продукції та товарів; у разі реалізації
тропічних плодів - копії документів, що підтверджують їх походження та проходження фітосанітарного контролю; висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку в разі продажу продуктів тваринного і рослинного походження.
У разі використання торговельного місця на умовах оренди в продавця повинна бути копія угоди з адміністрацією ринку про оренду, а на умовах суборенди - копія такої угоди із суб'єктом підприємницької діяльності (орендодавцем Під час проведення органами контролю та адміністрацією ринку перевірок роботи суб'єктів підприємницької діяльності продавці повинні пред'явити зазначені документи.
14.10.2016