044 360-31-22
093 291-71-24

Питання щодо орендування квартири.

Я студент. І живу на орендованій квартирі...але другій по рахунку. Перший досвід невдалий. Поселився, зустрівши милу бабусю на вулиці, яка запевнювала те, що знає сім мов, окрім того має вищу освіту. А я надзвичайно хочу виїхати за кордон і вивчити мову. Я їй довірився. Перший тиждень все було чудово. Одне, що дивувало, то уникання господарки квартири питання про офіційний договір. Потім почалися заборони і обмеження. З мене хотіли взяти платню за орендування ключів. Скажіть, будь ласка, таке дозволено? Помився в душі лише раз, а мені сказали, що я поламав кран, який ніби-то коштує 800 грн. Після цього я знову і знову просив офіційний договір обох сторін, проте на мене почали кричати і морально ображати. В кінці місяця я хотів з’їхати з цієї квартири, проте, коли треба було забрати речі мені сказали, що їх немає, бо я прийшов на початку вже іншого місяця. При чому, мені казали, що я можу забрати речі в будь-який момент. Як діяти. Там цінні для мене речі. Кілька стипендій відкладав, щоб їх купити. Чекаю відповіді! 

Відповідь юридичного консультанта:

Наведена Вами інформація свідчить про те, що Ваш орендодавець (бабуся) у своїх діях щодо надання в оренду свого майна та заволодіння Вашим майном (речами), містить ознаки скоєння кримінального правопорушення.

Однак виходячи з викладеного Вами тексту, стає зрозумілим, що ніяких доказів на підтвердження Вашої інформації, Ви не маєте. Спробуйте пригадати, хто чи що може підтвердити викладені Вами факти та пишіть заяву в правоохоронні органи (місцеве відділення міліції, місцевому дільничному, місцеву прокуратуру). Це єдиний законний спосіб діяти.

Радимо зробити деякі висновки на майбутнє: не довірятися не знайомим особам, будувати свої стосунки тільки на договірних засадах, засвідчувати всі значущі факти (по-можливості) наявністю свідків, документально або технічними засобами, одразу реагувати на правопорушення проти себе (треба було викликати міліцію в момент зникнення речей), дбайливіше зберігати особливо важливі особисті речі.

03.10.2014