044 360-31-22
093 291-71-24

Чи законно припиняти безстрокові трудові відносини з пенсіонерами за віком?

Згідно Закону України “Про повну загальну середню освіту”, педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком переводять з безстрокових трудових договорів на контракт. Скажіть, будь ласка, припинення безстрокових трудових договорів з пенсіонерами за віком і переведення їх на контракт стосується тільки вчителів середніх загальноосвітніх шкіл чи взагалі всіх педагогічних працівників, включаючи працівників дошкільних установ та керівників гуртків позашкільних навчальних закладів?

Відповідь юридичного консультанта:

Дійсно, у відповідності до підпункту 2 пункту 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про повну загальну середню освіту», установлено, що набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов'язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 цього Закону.

Зазначені зміни Закону поширюється лише на педагогічних працівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти. Водночас, згідно листа МОН №1/9-259 від 15.05.2020 Щодо виконання підпунктів 1 і 2 пункту 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту», якщо заклад загальної середньої освіти має у своїй структурі дошкільний чи інший структурний підрозділ, педагогічні працівники, які працюють у такому дошкільному чи іншому структурному підрозділі, є працівниками закладу загальної середньої освіти. З такими педагогічними працівниками, якщо вони отримують пенсію за віком, також мають укладатися строкові трудові договори.

12.09.2021