044 360-31-22
093 291-71-24

Чи потрібно сплачувати аліменти на дитину-інваліда після 18 років?

Якщо дитина-інвалід 3 групи досягла 18 років чи батько має сплачувати аліменти й надалі?

Відповідь юридичного консультанта:

Сімейний кодекс зобов’язує батьків утримувати своїх непрацездатних дітей-інвалідів з дитинства, навіть якщо вони досягли повноліття. Розмір і періодичність виплат призначається в судовому порядку.

Головних умов для цього дві:

1) непрацездатність інваліда;

2) необхідність матеріальної допомоги.

За Законом, якщо дитина-інвалід належить до 3 групи, то він вважається особою зі зниженою працездатністю і з невеликими обмеженнями він може працювати на посаді, яка передбачає не особливо складну і тільки під суворим наглядом лікаря. Але якщо немає роботи, то з'являється право на матеріальну допомогу.При цьому вік особи з інвалідністю особливого значення не має.

Право на отримання аліментів беззастережно мають інваліди 1 і 2 груп, а інвалідам 3 групи доведеться додатково підтвердити, що вони не можуть влаштуватися на роботу і отримувати дохід.

Таким чином, якщо інвалід з дитинства не має роботи або іншого джерела доходів, то він може претендувати на отримання аліментів з боку батьків або опікунів навіть після свого повноліття, але тільки за умови, що доведе в судовому порядку свою нужду матеріальної допомоги і непрацездатність.

Аліменти на дитину-інваліда після його повноліття виплачуються тільки у твердій грошовій формі і є матеріальною допомогою.

11.03.2019