044 360-31-22
093 291-71-24

Чи потрібно платити за транспортування газу, якщо мережа побудована за рахунок жителів?

Чи можна оскаржити в суді рішення про введення плати за транспортування газу в зв'язку з тим, що більшість сільських газових мереж побудовано за рахунок жителів?

Відповідь юридичного консультанта:

Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 28 березня затвердила нові тарифи на послуги розподілу газу.

Рішення комісії вступає в силу з 1 квітня. Відтепер кожен споживач буде сплачувати фіксовану місячну абонементну плату за потужність, яку використовує.

Сам газ (як товар) подешевшає, тому що з його вартості будуть виключені платежі за транспортування та розподіл газу. Тепер споживач окремо будемо платити за газ і окремо – за обслуговування труб, якими він постачається.

Для власників приватних будинків з котлами для опалювання оселі та підігріву води, середньорічна плата за споживання газу майже не зміниться. Таких абонентів в Україні понад половину.

В цілому рішення ліквідує перехресне субсидування, коли великі споживачі газу платять за дрібних. Воно буде стимулювати споживачів встановлювати лічильники оптимальні для обсягу газу, що споживається конкретним абонентом.

В даному випадку факт будівництва газових мереж у селі не матиме значення, так як рішення було прийнято на національному рівні. Як бачите, плата встановлюється не за спорудження труб, а саме за їх обслуговування, а тому, навіть якщо їх і будували жителі села, платити за обслуговування все одно потрібно.

20.06.2017