044 360-31-22
093 291-71-24

Чи потрібно платити податки з виграшів по спортивним ставкам?

Мені потрібна допомога у ігровій сфері, а саме букмекерській канторі. На даний момент немає чіткого закону, якій забороняв би робити ставки на спорт. Але мене цікавить чи потрібно платити податок на виграш? Якщо так, то куда звернутися? Наскільки мені відомо, то 18% податок на виграш і 1,5 % військовий збір.

Відповідь юридичного консультанта:

В Україні наразі діяльність букмекерських контор і тоталізаторів є забороненою, але законодавець вже зробив крок на випередження і внесення відповідні зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування ПДФО саме виграшів (призів) у букмекерському парі, у парі тоталізатора, не очікуючи прийняття відповідних законів, які б цю діяльність дозволяли та регулювали.

Відповідно до пп. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 Кодексу податковим агентом — оператором лотереї у строки до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18%, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Крім того, доходи є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка військового збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування.

Отже, законодавством України проводиться робота в сфері оподаткування виграшів. На сьогодні сума податку встановлена  за ставкою 18% та за ставкою військового збору 1,5% відповідно до чинного законодавства.

06.06.2017