044 360-31-22
093 291-71-24

Чи передається у спадок право користування земельною ділянкою?

Скажите у моего мужа было право постоянного пользования на 0,60 га, он умер в 2010 г, Передается эта земля по наследству или нет.

Відповідь юридичного консультанта:

Дане питання врегульовано положеннями Цивільного та Земельного кодексів України.

Дана ситуація є типовою у юридичній практиці України. норми чинного законодавства не передбачають можливості успадкування права постійного користування шляхом прийняття спадщини через нотаріуса. Проте досить поширеною є практика звернення до суду з вимогою про визнання за особою права постійного користування земельною ділянкою в порядку спадкування.

Згідно зі статтею 1216 Цивільного кодексу спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Статтею 1218 Цивільного кодексу передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до пункту 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис).

З викладеного Вами вбачається, що спадкодавець набув право постійного користування земельною ділянкою відповідно до раніше діючого законодавства, а саме ст. 51 Земельного кодексу України в редакції 1990 року. Відповідно до норм Земельного кодексу України в редакції 1990 року, який діяв на час набуття спадкодавцем права постійного користування та норм діючого законодавства смерть особи користувача земельної ділянки не є підставою припинення права користування земельною ділянкою.

Враховуючи: 1) положення норм діючого законодавства про спадкування, за яким до складу спадщини відповідно до статті 1218 Цивільного кодексу входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті; 2) те, що спірна земельна ділянка використовується за її цільовим призначенням; 3) таке використання тісно пов’язане з Вами, - то суд з великою вірогідністю ухвалить рішення про визнання права постійного користування вказаною земельною ділянкою за Вами.

21.05.2015