044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можуть за борги у одному банку знімати кошти з рахунку у іншому?

Не сплачував кредит у банку вже більше 6-ти років... Що мені загрожує і що робити взагалі? І якщо я спробую в іншому банку відкрити карту з власними коштами мені це чимось грозить?

Відповідь юридичного консультанта:

Ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України встановлює, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочки, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Тобто у межах строку кредитування боржник має сплачувати проценти, розмір яких встановлено договором, а в разі подальшого неправомірного користування поза межами строку кредитування — 3% річних, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У ст.1049 ЦК передбачено, що позичальник зобов’язаний повернути позикодавцеві позику (кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Згідно із ч.1 ст.530 ЦК, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Кредитна установа у судовому порядку звертається до суду з позовом до про стягнення заборгованості за договором позики, в якому просить стягнути з боржника грошові зобовязання. Якщо спір у судовому порядку не вирішувався, не ухвалено рішення про стягнення заборгованості та не відкрито виконавче провадження про примусове виконання рішення суду, підстав для стягнення коштів з існуючих інших рахунків (нова карта) немає.

04.11.2019