044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна залучати сторонню допомогу за договором довічного утримання?

Чи має право син, який підписав договір довічного утримання не забирати батька до себе, за яким потрібен догляд, а лише наймати працівника? Хворий живе у спільній квартирі з колишньою дружиною, а син - окремо. Є також інші діти. За хворим потрібен постійний догляд і попри договір 8 місяців він жив у своїй квартирі і фактично за ним доглядала колишня дружина. Тепер дружина хоче поїхати на кілька місяців, але не хоче лишати свою частину квартири на чужих людей. Квартира однокімнатна, не можна одну кімнату закрити і не пускати інших.

Відповідь юридичного консультанта:

Якщо умови утримання не заважають нормальній життєдіяльності утримуваного, Законом не заборонено користуватися сторонньою допомогою.

У разі, якщо набувач неналежно виконує обов'язки визначені договором, то відповідно до статті 755 ЦК України, договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду: на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини та за заявою заінтересованої сторони вирішити спір можна в суді.

22.06.2020