044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна встановити у квартирі індивідуальне опалення?

Скажіть будь ласка, чи можливо на теперішній час встановити індивідуальне опалення в окремій квартирі, посилаючись на закон ВРУ №191 від 12.02.15, набрав чинності 05.04.15?

Відповідь юридичного консультанта:

Доброго дня! Якщо говорити про Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», то найбільш підходящими до Вашого питання є зміни до ст.ст. 100 і 152 Житлового кодексу Української РСР, за якими виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.

Водночас, попри зазначені зміни до Житлового кодексу Української РСР, в Україні продовжує діяти Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р. № 4 «Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання», у п. 2.1 якого передбачено, що рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

Відтак, попри набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», продовжує діяти Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р. № 4, за яким встановлення індивідуального опалення повинно стосуватись не окремої квартири, а всього будинку, і відповідно бути підтриманим всіма мешканцями будинку. При цьому слід зазначити, що в даному випадку мова про безпосередньо переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення також не йде, а тому невідповідність між зазначеними нормативно-правовими актами в цій частині є спірною. Відтак, продовжує застосовуватися зазначений наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р. № 4, який вимагає обов’язкове отримання згоди всіх мешканців будинку на індивідуальне опалення в межах будинку.

29.04.2015