044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна вивозити дитину за кордон без згоди батька, якщо той нотаріально "відмовився" від дитини?

 

Хочу поїхати на відпочинок за кордон з дитиною 10 років, вирішили робити ID паспорти і виникло питання. З чоловіком розлучені давно, він написав відмову офіційно в нотаріуса що відмовляється від усіх прав на дитину і навіть не проти щоб дитина була усиновлена іншим громадянином України, вона у мене на руках. Чи можу я оформити паспорт і чи вийде без його згоди з відмовою перетнути кордон і нарешті побачити світ?

Відповідь юридичного консультанта:

Законодавством України, зокрема п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу, передбачено право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд за межі країни. Однак, незалежно від мети подорожі, діти до 16 років мають право на виїзд за кордон тільки за згодою батьків і в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.

Нотаріальна відмова батька від дитини може бути використана як підстава для позбавлення останнього у судовому порядку батьківських прав. Після отримання даного рішення суду Ви зможете отримати на дитину id-паспорт для виїзду за кордон та виїхати за межі території України без згоди батька дитини.

01.02.2018